Što to govori o tebi?

Često se nađem na kavi s prijateljicama, sestrama ili kojim dragim poznanikom i mnogo puta razgovor nekako spontano skrene u ulicu priča o osobama koje nisu prisutne na kavi. Drugim riječima, počne tračanje ili “iznošenje činjenica” o neprisutnoj osobi.

Nekad su tema partneri, prijatelji, obitelj ili netko posve nepoznat tko tada hoda pored nas, a mi sjedimo na špici i pijemo kavu.

Mnogo puta ti razgovori i nemaju pozitivnu konotaciju već poprimaju oblik žaljenja na tu treću i četvrtu i petu osobu. Ponekada je to puko žaljenje pa razgovor brzo nastavi u drugom smjeru, a ponekada razgovor zapne na toj trećoj osobi i ne miče se.

“On nikad ne radi ništa po kući. Sve moram ja i već mi je dosta toga!”

“Ide mi na živce! Samo traži pažnju.”

“Ona ništa ne može napraviti sama. Koliko godina ima? Za nju sve rade starci/drugi. Kada će više odrasti?”

“On mi se ne javlja već mjesecima. Sigurno me nikada nije ni volio ako ga ne zanima kako sam.”

Niz vjerojatno možete popuniti i sami.

Osjećaj zamjeranja koji se krije u nama, iza takvih izjava, je snažan i nikako ga ne možemo olakšati čak ni trač partijom s dobrom prijateljicom.

No, što to što osjećamo i govorimo – govori o nama?

Kad kažete: “On nikad ništa ne radi po kući. Sve moram ja i već mi je toga dosta.” – vrlo je očito što to govori o njemu. Čovjek ne želi obavljati kućanske poslove. Ima milijun izgovora. Neki zvuče posve legitimno, a neki ne. Budući da mu nismo u glavi i ne možemo čitati misli, nikada nećemo biti posve sigurni u razloge njegovog ponašanja.

Ali što to govori o vama? Koje osobine ima osoba koja je u vezi s partnerom koji ne želi pospremati zajedničko kućanstvo?

Možda ta osoba misli kako je pospremanje ženski posao. Tako je naučila doma. Smeta joj to i žali se, ali osim žaljenja radi malo toga kako bi promijenila situaciju u kojoj se nalazi.

Možda misli da ne zaslužuje da se poslovi ravnopravno podijele? Da zbog nečega na nju mora pasti teret održavanja cijelog kućanstva? Da nekako mora zaslužiti pažnju i ljubav odabranika svoga srca.

Možda ta osoba voli držati stvari pod kontrolom na način da prigovara partneru kako ništa ne čisti, a u stvarnosti mu ne daje prostora da pomogne. Primjerice, opere suđe i onda prigovara partneru kako ga nije oprao.

Možda je to što suprug ne pere suđe samo simptom nekog drugog problema koji osoba ima sama sobom ili svojim partnerom, ali joj je ovaj trenutak lakše pričati o tome.

Mogućih razloga je bezbroj, ali situacija u kojoj vi držite kućanstvo pod kontrolom i prigovarate partneru što ne sudjeluje – definitivno govori nešto i o vama.

Stoga, idite na trač partiju. Recite prijateljici preko puta sebe svoje misli od početka do kraja. Ispričajte joj sve što vas muči, a onda razmislite što to govori o vama i možete li naučiti nešto o sebi. Možda to što trebate naučiti nije najljepša stvar na svijetu, ali ako iskreno sami sebi priznate razloge svojih postupaka – otvarate vrata novom i boljem životu. Ako znate u čemu je problem i zašto radite to što radite tada to možete promijeniti i živjeti na bolji i kvalitetniji način.

Sretno, i ne zaboravite uživati u kavi 😉


 

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Sadržaj web stranice je zaštićen!
Scroll to Top