Crtice s psihoterapije Mijenjam se

Što to što govoriš govori o tebi?

Često se nađem na kavi s prijateljicama, sestrama ili kojim dragim poznanikom i mnogo puta razgovor nekako spontano skrene u ulicu priča o osobama koje nisu prisutne na kavi. Drugim riječima, počne tračanje ili “iznošenje činjenica” o neprisutnoj osobi.

Nekad su tema partneri, prijatelji, obitelj ili netko posve nepoznat tko tada hoda pored nas (a mi sjedimo na špici i pijemo kavu).

Mnogo puta ti razgovori i nemaju pozitivnu konotaciju već poprimaju oblik žaljenja na tu treću (i četvrtu i petu osobu). Ponekada je to puko žaljenje pa razgovor brzo nastavi u drugom smjeru, a ponekada razgovor zapne na toj trećoj osobi i ne miče se.

“On nikad ne radi ništa po kući. Sve moram ja i već mi je dosta toga!”

“Ide mi na živce! Samo traži pažnju.”

“Ona ništa ne može napraviti sama. Koliko godina ima? Za nju sve rade starci/drugi. Kada će više odrasti?”

“On mi se ne javlja već mjesecima. Sigurno me nikada nije ni volio ako ga ne zanima kako sam.”

Niz vjerojatno možete popuniti i sami.

Osjećaj zamjeranja koji se krije u nama, iza takvih izjava, je snažan i nikako ga ne možemo olakšati čak ni trač partijom s dobrom prijateljicom.

No, što to što osjećate i govorite – govori o vama?

Kad kažete: “On nikad ništa ne radi po kući. Sve moram ja i već mi je toga dosta.” – vrlo je očito što to govori o njemu. Čovjek ne želi obavljati kućanske poslove. Ima milijun izgovora. Neki zvuče posve legitimno, a neki ne. Budući da mu nismo u glavi i ne možemo čitati misli, nikada nećemo biti posve sigurni u razloge njegovog ponašanja.

Ali što to govori o vama? Koje osobine ima osoba koja je u vezi s partnerom koji ne želi pospremati zajedničko kućanstvo?

Možda ta osoba misli kako je pospremanje ženski posao. Tako je naučila doma. Smeta joj to i žali se, ali osim žaljenja radi malo toga kako bi promijenila situaciju u kojoj se nalazi.

Možda  misli kako ne zaslužuje da se poslovi ravnopravno podijele? Da zbog nečega na nju mora pasti teret održavanja cijelog kućanstva? Da nekako mora zaslužiti pažnju i ljubav odabranika svoga srca.

Možda ta osoba voli držati stvari pod kontrolom na način da prigovara partneru kako ništa ne čisti, a u stvarnosti mu ne daje prostora da pomogne. Primjerice, opere suđe i onda prigovara partneru kako ga nije oprao.

Mogućih razloga je bezbroj, ali situacija u kojoj vi držite kućanstvo pod kontrolom i prigovarate partneru što ne sudjeluje – definitivno govori nešto i o vama.

Stoga, idite na trač partiju. Recite prijateljici preko puta sebe svoje misli od početka do kraja. Ispričajte joj sve što vas muči, a onda razmislite što to govori o vama i možete li naučiti nešto o sebi. Možda to što trebate naučiti nije najljepša stvar na svijetu, ali ako iskreno sami sebi priznate razloge svojih postupaka – otvarate vrata novom i boljem životu. Ako znate u čemu je problem i zašto radite to što radite tada to možete promijeniti i živjeti na bolji i kvalitetniji način.

Sretno, i ne zaboravite uživati u kavi 😉


Autorica – ja sam Marija Berzati, psihologinja i psihoterapeutkinja. Ako te je neki članak potaknuo na razmišljanje i želio/ljela bi raditi na sebi, slobodno mi se javi.

 

Komentiraj, znaš da želiš ;)