Zaboravila si što si sve preživjela

Blesava djevojko,

odmičeš se od svijeta jer vjeruješ da su greške koje si napravila tetovirane po tvome tijelu i da ih cijeli svijet može vidjeti. Vjeruješ da tragove srama ne možeš izbrisati bez obzira koliko dugo ih ribala sa svoje kože. Ti vjeruješ da je krv koja curi iz tvojih rana i dalje onečišćena prljavštinom i grijehom.

Odmičeš se od svijeta jer vjeruješ da te određuje tvoja prošlost, izbori koje si donijela kada nije bilo mogućnosti drugog izbora. Vjeruješ da si sa djevojkom – koja si nekoć bila – povezana nevidljivom užadi koja ti je omotana oko zapešća i gležnjeva, a koji te drže na mjestu i nikada ih se nećeš osloboditi.

Odmičeš se od svijeta jer vjeruješ da ne zaslužuješ ponosno hodati i druge gledati u oči, da ti je na čelu grimizna oznaka grijeha zbog kojih će drugi izbjegavati pogledati u tebe, a ti ne možeš podnijeti pogled na njihova lica kada se okreću od tvoje iskvarenosti.

Zaboravila si budalasta djevojko.

Zaboravila si što si sve preživjela.

Zaboravila si kako si se sama borila sa svijetom kada su tvoje ručice bile premalene da bi pobijedile, ali ti si se i dalje borila iako te taj svijet gotovo zgnječio.

Zaboravila si da su te izdali oni koji su te trebali zaštititi i zato si se sakrila iza debelih zidova i obećala samoj sebi kako više nikada nikome nećeš vjerovati.

Zaboravila si da ti je ljubav prikazana kao zlostavljanje, a zlostavljanje kao ljubav. Zaboravila si na sram koji si osjećala zbog čežnje da budeš voljena čak i onda kada je ljubav izgledala kao zlostavljanje.

Zaboravila si kako si sjedila sama u sobi ispunjenoj očajem i kako su ti se ruke tresle i kako si odabrala preživjeti, a ne umrijeti.

Zaboravila si da si meka i nježna, iako imaš pravo biti kruta i gruba. Ti voliš, iako imaš pravo mrziti. Ti razumiješ, iako imaš pravo suditi. Ti si odabrala drugačije se ponašati, iako si mogla odabrati činiti drugima isto ono što su činili tebi.

Zaboravila si da si preživjela ono što mnogi, koje izbjegavaš pogledati u oči, nisu. Zaboravila si da među ljudima koje srećeš postoje i oni koji su prošli isto što i ti, ali na njima nema grimizne oznake ni tetovaža po cijelome tijelu – kao što nema niti na tvojem.

Blesava djevojko, ti uopće nisi blesava.

Ti si ratnica.

Ti si snažna. Ti si hrabra. Ti si nada. Ti si svjetlost. Ti si istina. Ti si ljubav. Ti si preživjela. Ti si dobra. Ti si mudra. Ti si se iskupila. Ti si se transformirala. Ti si revolucija.

I najviše od svega, ti si vrijedna.

Vrijedna si toga da voliš i da budeš voljena.

Samo u to trebaš povjerovati.

<3


Prevedeno: Parker, K. (2017). Foolish Girl, You Are Not Foolish At All. 

7 komentara za “Zaboravila si što si sve preživjela”

  1. Nisam zaboravila. Svaki udarac kroz zivot stvorio je ranu, kasnije oziljak. Ti oziljci su samo moji i nitko ih drugi osim mene ne poznaje. Oni me guraju dalje, oni su me oblikovali u osobu koja jesam. I zato ne, nisam zaboravila. S ponosom hodam i shvacam sve one koji takve oziljke nemaju, i sve one koji ih imaju.

    1. Marija Berzati

      Tko zna.. vjerojatno je i o vama kada se prepoznajete i o meni koja sam ga prevela i brooojnim drugim zenama koje ga citaju <3

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Sadržaj web stranice je zaštićen!
Scroll to Top