Kunilingus: daj mi jedan dobar liz

„Osjećaj mekih usana, vrućeg daha i glatkog jezika koji klizi po velikim i malim usnama neusporediv je s bilo čim.“

Violet Blue

Oralni seks dio je ljudske evolucije. Prisutan je u gotovo svim kulturama, u nekoliko životinjskih vrsta, a oslikan je i u crtežima iz pećina. Tijekom povijesti mijenjali su se stavovi prema kunilingusu ili pružanju oralnog zadovoljstva ženi. Od averzije i tabua u nekim kulturama do Kine i ideje da upravo oralno zadovoljavanje žene osigurava dugovječnost. Danas je osobito popularan među adolescentima.

I dok je brojnim ženama posve normalno i više nego ugodno oralno zadovoljavati svog partnera, nekima je obrnuto nezamislivo što je prava šteta jer orgazmi do kojih žena može doći kunilingusom često su mnogo snažniji i intenzivniji od onih tijekom vaginalnog ili analnog seksa, a određen broj žena orgazam može postići jedino tako.

Razlozi zbog kojih neke žene ne vole primati oralno zadovoljstvo vrlo su raznovrsni.

Prvo što pada na pamet je neiskustvo žene jer sve nas plaši ono što nikada nismo iskusili. Neiskustvo i TV prikazi kunilingusa koji ispadaju nekako nespretni i nezadovoljavajući za ženu nimalo ne pomažu. Tu je i mogućnost da partner uistinu ne zna što radi što u kombinaciji s nedostatkom komunikacije može rezultirati krajnjim nezadovoljstvom. Žene se ponekada jednostavno pitaju „Čemu trud ako ionako neće biti dobro?“

„Evo ja ću otvoreno reći da to ne volim, jer nijedan frajer s kojim sam bila (dobro, nije ih bilo tako puno) nema pojma kaj radi. I dobiješ osjećaj da te siluje. A s druge strane su ti isti „veliki mužjaci“ bili jako zadovoljni u seksu. Pogotovo u pušenju. Mislim da ako tražiš moraš nešto i dati, a većina frajera to niti zna, niti je na to spremna. I mislim da od 100 frajera možda jedan liže kako se spada. Uglavnom, lizomira nisam srela, niti mu se nadam.“

Ivana

„Što sam starija primjećujem da sam u nekim vezama bila zakinuta za lizanje, odnosno, neki nisu baš često išli dolje. Nije da je bio neki problem, jednostavno nisu bili ti tipovi. Obično to prepoznaš i po načinu na koji se ljubi i koliko se ljubi.

S obzirom na to da sam 3 godine provela s likom koji nije baš ljubljive prirode, dolje sam često, barem što se jezika tiče, ostala suha. Kako je to postala rutina, onda bih i sama zaboravila kako je to sve dok nisam otišla na neku drugu adresu i dobila nekoga tko je gotovo pa opsjednut oralnim seksom (i davanje i primanje) i to mi je, priznajem, jako odgovaralo. Moja je logika da ako netko zbilja ne želi, bolje ne forsirati, da, može se neke stvari iskorigirati, ali muškarci koji loše ližu zbilja postoje.

Ili te ližu samo vrhom jezika i samo na jednom mjestu, ili mehanički i nasilno, ili je tempo kao otkucavanje sekundi pa te uspava.“

Petra

Učestala pretpostavka mnogih žena je da muškarci zapravo ne uživaju kada ih oralno zadovoljavaju, a ideja da netko jezikom paluca među njezinim bedrima dok mu je dosadno – u ženi stvara neugodu jer ima osjećaj da je vrlo sebična.

„Jesi dobro tamo dolje? Da ti donesem nešto za piti? Hoćeš kolača?“

Diana

Istim ženama može biti problematično i to što su sada one i njihova „pipica“, kako je spomenula kolegica Ana Kolar u prošlotjednom tekstu, u središtu pažnje. Reflektori su na njima i ne znaju što bi sa sobom u trenutku kada je njihov jedini zadatak – uživati.

female-864400_1920

„Samo ležim i nadam se da će mu brzo dosaditi.“

Nataša

Dodatni pritisak može stvoriti i ideja da žena pod svaku cijenu mora uživati u nečemu čemu je jedina svrha upravo njezin užitak te strah da će razočarati partnera ako neće uživati dovoljno ili onako kako misli da bi trebala.

„Prije mi je bio veliki problem taj što mi ponekada treba puno vremena da svršim. Bojala sam se da sam mu zbog toga prenaporna pa bih u jednom trenutku počela inzistirati na penetraciji kako mu ne bih dosadila.“

Marina

Neke žene polaze od ideje da je oralni seks neprirodan čin jer ne rezultira reprodukcijom i zbog toga ga odbijaju te je bitno spomenuti i brojne žene 30+ koje su odrasle s pogrešnim informacijama o vulvi i vagini.

„… davno sam odlučila da je moje međunožje mjesto na koje ne trebaju ići ni jezik ni usta.“

Linda

Neki autori kažu da je veliki broj žena koje ne znaju kako im izgledaju velike i male usne, ulaz u vaginu ili koje su boje. To i ne iznenađuje toliko jer ono dostupno pogledu u ogledalu određeno je fizionomijom. Muškarci ne mogu pobjeći od  sebe i svakodnevno gledaju vlastite genitalije dok žene stojeći pred ogledalom i nemaju što previše za vidjeti pa je oko ženskog spolovila prisutna određena doza misterije, a misteriji su plodno tlo za nicanje različitih negativnih pretpostavki i scenarija.

Reklame, ali i proste šale na račun p*čke odaju dojam kako je to „dolje“ prljavo i smrdljivo, a samim time je i kunilingus nešto nečisto i ponižavajuće. Ta uvjerenja opstaju iako standardno održavanje higijene i zdravlje ženskog spolnog organa znače čistoću i prirodnu aromu žene. Neke žene se nikada ne osjete dovoljno ugodno u vlastitom tijelu kako bi se bez zadrške tako predale partneru.

Mnoge žene kunilingus doživljavaju intimnijim činom od vaginalnog ili analnog seksa ili pružanja oralnog zadovoljstva muškarcu. Da bi raširile svoje noge i dozvolile partneru da pogleda među njihove velike i male usne, potreban im je osjećaj sigurnosti i duboke povezanosti s partnerom.

Primanje oranog seksa može djelovati intruzivno i u ženi izazvati ranjivost. Žena može imati osjećaj kako je taj čin udaljava od partnera i prekida emocionalnu povezanost među njima. Potencijal za zadovoljstvo umanjuju osjećaji srama, usamljenosti i krivnje te misli poput „Dobre djevojke se ne seksaju samo radi svog zadovoljstva. Trebali bi stati.“

Ideja seksanja isključivo radi zadovoljstva, a ne prokreacije tek je nedavno postala prihvatljiva.. a oralnom seksu bilo koje vrste svrha je upravo zadovoljstvo.

Ne treba zaboraviti i da oralni seks nije za svaku ženu što je posve u redu. Kunilingus je osobni izbor i stvar je preferencije i užitka. Ne uživaju svi u istim stvarima, a ako ti se nešto ne sviđa imaš to pravo odbiti bez obzira na razlog.

Dobar seks ne znači da moraš učiniti sve što bi te netko tražio ili sve što je moguće raditi u seksualnom smislu i nitko te nema pravo prisiljavati na nešto što ti je neugodno. Čak i ako svi ostali tvrde da im je predivno i nevjerojatno.

Ponekada je poanta u otkrivanju što se ženi sviđa, što želi i kako to i zatražiti. Možda joj treba mračnija prostorija, prst ili dildo na pravome mjestu ili jednostavno osoba od povjerenja pored koje će se osjećati sigurno.

Stav prema oralnom seksu i uživanje u njemu može se i mijenjati sa sazrijevanjem, upoznavanjem sebe, stupnjem prihvaćanja vlastitog tijela i seksualnosti i naravno ovisno o partneru s kojim žena prakticira spolne odnose.

„Volim maštovite tipove, koji ne samo da je ližu nego i ljube, sve dijelove koji se tamo dolje nalaze, mijenjaju tempo, unose neke novitete (prsti su favorit) i tako.. Ako se u seksu ne može posvetiti meni, gdje onda može? Kunilingus mi je postao bitna stavka i ne bih više nikada pristala na odnos u kojem ga ima rijetko, nema uopće ili ne valja. Kako kažu u pjesmi Liz Tylor od Krankšvestera „Ako neće, ima ko oće.“

Petra

Osim toga, u nekim situacijama oklijevanje žene oko kunilingusa može se transformirati u pravo zadovoljstvo uz partnera koji će pokazati entuzijazam njezinom „pipicom“.

28309821_10155492443828506_1366789926_o

Žene koje vole oralni seks kažu da ga vole jer ispunjava svoju svrhu, odnosno, vole ga jer uživaju i doživljavaju intenzivne orgazme. Prema istraživanjima 70% žena može doživjeti orgazam samo uz stimulaciju klitorisa, a otprilike 30% može doživjeti vaginalni orgazam bez izravne stimulacije klitorisa.

„Oralnim seksom najbrže letimo do vrhunca jer su nam oči dobrano zaklopljene i obraditi nas može tko god u našim mislima.“

Summa Summarum

Osim toga, sve vrste oralnog seksa mogu biti čin za sebe, a mogu biti i dio predigre. Slina kao prirodni lubrikant sprečava iritaciju kože koja se događa tijekom stimulacije na suho, a što se žena više uzbudi tijekom kunilingusa lakše joj je postići orgazam tijekom vaginalnog i/ili analnog seksa.

„Oralni seks je za mene sastavni i neizbježni dio predigre i uvoda u samu zabavu u dvoje (dvije, troje kako nam paše).“

Summa Summarum

Voljele mi ili izbjegavale kunilingus, oralni seks ili lizanje činjenica je da sam tijekom istraživanja za ovaj tekst naišla na veliki broj tekstova koji su uglavnom nestručni i vrlo površno govore o razlozima zašto ga žene ne vole primati, a muškarci davati te su većinu tekstova koji djeluju imalo stručno napisali muškarci.

I dok je p*čka pojam koji će muškarci i žene, često bez zadrške, upotrebljavati u pošalicama u kojima je osoba koju ćemo nazvati p*čkom najobičniji jadnik i kukavica, nedostaje nam otvorenijih razgovora i tekstova o klitorisu, velikim i malim usnama, vagini i ženskom zadovoljstvu bez podsmjeha, hihotanja, posramljivanja i okretanja očima na nešto u čemu mnoge od nas uživaju ili bi željele uživati, a ne znaju kako.

„Počela sam istinski uživati u lizanju tek onda kada mi je postalo ugodno u mome tijelu. Bojala sam se da mi je p*čka ružna i da ne može mirisati dobro i samim time mi je bilo nevjerojatno da bi on mogao uživati u ljubljenju i lizanju nečega što je jednostavno neprihvatljivo. Ali, bila sam jedna od onih koja je uzela ogledalo i stavila ga među noge i proučavala kako izgledam. Samu sebe bih pomazila i pomirisala prste, a miris je bio blag i vrlo neutralan. Otišla sam i korak dalje i polizala prste i shvatila da je okus sličan mirisu. Istraživanje i njegova upornost i entuzijazam doveli su me do shvaćanja da on uistinu uživa kada se spusti među moje noge i da ga jako uzbuđuje to što ja uživam. Od tada je lizanje sastavni dio našeg seksualnog života.“

Marina

P.S.zahvaljujem svim ženama koje su, naravno pod pseudonimima, dale svoj obol tekstu o ženskom zadovoljstvu <3


Autorica – ja sam Marija Berzati, psihologinja i psihoterapeutkinja. Ako te je neki članak potaknuo na razmišljanje i želio/ljela bi raditi na sebi, slobodno mi se javi.

Literatura:

Backstorm, L., Armstrong, E.A. i Puentes, J. (2012). Women’s negotiation of cunnilingus in college hookups and relationships. 

Blue, V. (2002). The Ultimate Guide to Cunnilingus.Cleis Press Inc.

Cand. (2012). Heading South of My Border? Yessss,Please!  

Edwards, D. (2000). Snacking.

Fraser, C. (2010). Sex advice: How to relax and enjoy getting oral sex.

Hepola, S. (2015). Why I Don’t Want Guys to Go Down on Me.

Reid, R. (2017). Why do so many women still hate getting oral sex?

Wilde, R. (2011). Why women love oral sex?


 

7 komentara za “Kunilingus: daj mi jedan dobar liz”

 1. …U mojem ne tako velikom seksualnom iskustvu (nisam bas tip za neka druzenja), primijetio sam da su vecinom zene te koje odbijaju oralni seks, bilo da se njih zadovoljava ili da one zadovoljavaju muskarca. One su te koje se najvise boje svojeg izgleda (ista je stvar i s nama muskarcima, i mi se ponekad bojimo sto ce zene reci na nase pimpeke), svojih mirisa itd. S druge strane, svi mi imamo razliciti miris, pa cesto muskarci ne zele lizati neku zensku jer im se jednostavno ne svidja miris neke zene, posebno ako doticna ne odrzava redovitu higijenu. I kod muskaraca je isti problem. Osobno, nikada ne bih lizao zensku ako mi ne odgovara njezin miris itd. Kod toga sam imao dosta negativnih iskustava. A los miris nema mnogo veze da li je doticna obrijala svoje medjunozje ili ne. Osobno, ja vise volim neobrijane zene, izgledaju mi nekako prirodnije, divljije. Onako obrijane su nekako prazne, kao neke curice. To meni osobno ne djeluje zenstveno. Zena bez sumice na venerinom brijegu nije zena….

  1. Marija Berzati

   Hvala ti na komentaru 😉

   Imam namjeru u doglednoj buducnosti posvetiti tekst o tome kako je muskarcima izvoditi kunilingus.. a onda i o zadovoljavanju muskaraca.. svakako zanimljive teme 😀

    1. Marija Berzati

     Ovaj komentar je apsolutno neprikladan s obzirom na svojstvo u kojem pisem i zadiranje u moju privatnost. Molim te da na ovom blogu ne postavljas slicna pitanja.

 2. Poštovana Marija Vaše mišljenje i stručno objašnjenje je za svaku pohvalu, kunilingus je pravi dragulj i neizostavan deo ljubavne igre medju partnerima koji žele jedno drugom priuštiti nezaboravno zadovoljstvo. Van ograničenja starosnog doba i godišta. Sve najbolje Vam želim

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Sadržaj web stranice je zaštićen!
Scroll to Top