Ovisnički odnosi: Vrti li se tvoj život oko njega?

„Dugo dugo sam slijepo vjerovala da je moja snažna i nezasitna želja da stalno budem s njim i pored njega odraz toga koliko je moja ljubav velika i jaka.  Ono, zajedno smo već 8 godina i boli me u prsima kada nisam pored njega. Ponosila sam se time kako sam spremna odreći se svega i svakoga samo kako bih bila pored njega.“

Klijentica

Prirodan i normalan dio zaljubljenosti podrazumijeva i onu fazu kada samo želimo biti ugrijani toplinom koju isijava osoba u koju smo zaljubljeni. Svi primijetimo kada nam prijatelji samo nestanu na nekoliko mjeseci jer su upoznali nekog novog. No, obično ta faza prođe, a mi ili naši prijatelji pronalazimo način na koji ćemo svoju novu ljubav ukomponirati u svoj život koji je postojao i prije njezinog dolaska. Počnu nam nedostajati prijatelji, obitelj i hobiji kojima smo se bavili i u dogovoru s partnerom kreiramo život koji je balans onoga što smo imali prije partnera i onoga što smo proteklih mjeseci imali s novim partnerom.

Međutim, ponekada neki od nas zaborave na taj balans, a svoj život grade isključivo oko potreba i želja svoga partnera.

Znate, vjerujem da to što žudimo za prisustvom svoga partnera pod cijenu sebe i vlastitog života nije odraz naše velike ljubavi, nego tek opravdanje zašto odbacujemo svoj život i sve ono što jesmo. Mi djelujemo zbog straha od odbacivanja, a ne zbog ljubavi.

Uopće nije sporno da bi nam partner s kojim dijelimo život trebao biti visoko na listi prioriteta u životu jer to inače nema nekakvog prevelikog smisla. No, jedna je stvar postaviti nekoga visoko na listu naših prioriteta, a druga stvar staviti ga na vrh liste i ispred sebe.

Naš osjećaj vrijednosti bi se trebao temeljiti na tome koliko smo sebi vrijedni i važni, a ne na tome koliko vrijednosti i važnosti možemo dobiti od druge osobe.

Činjenica je da i nije tako velika rijetkost upoznati osobe kojima se život praktički svodi na sjedenje na kauču i grozničav stisak mobitela u ruci s nadom da će se taj netko javiti ili otkazivanja u zadnji tren već dogovorenih šetnji, kava, piva i utakmica jer je taj netko odlučio baš večeras banuti u njihov život.

Bojimo se da nismo dovoljno dobri takvi kakvi jesmo i da ćemo biti ostavljeni i zato radimo sve kako bismo pokazali svoju vrijednost, požrtvovnost i ljubav,

„Nije se javio više od tjedan dana i onda je u petak popodne poslao poruku „Piće? 20:15?“. Ja sam imala dogovoreno kino s prijateljicama i veselila sam se tome što ćemo se vidjeti jer se zbog njega nismo dugo vidjele, ali sam im otkazala. Bojala sam se da ako se ne vidimo tada kada je predložio da se više nećemo vidjeti ili da ću opet morati dugo čekati da se javi.“

Klijentica

Znate onaj osjećaj kada ste na super odličnoj kavi s nekim ili na dejtu, ali znate da imate samo dva sata na raspolaganju, da se dugo nećete vidjeti i žudnju za tim da zadržite ta dva sata da ne prođu?

Slično tome, kada odbacujemo svoj život jer želimo još tih par sati s nekim, mi imamo osjećaj da nam dragocjeno vrijeme u odnosu s tom osobom otkucava.

Stvarna ili zamišljena prijetnja prekida odnosa tinja u našem umu pa se svim silama sagibamo se i izvrćemo prema potrebama druge osobe nadajući se da smo kupili još malo vremena.

Život u kojemu se sve vrti oko druge osobe može biti vrlo usamljen život, a osobito ako ta druga osoba ne dijeli oduševljenje poput nas. To je život u kojem ćemo sjediti na kauču piljeći u polumraku u TV ekran pretvarajući se da gledamo nešto zanimljivo, a sve u nadi da će se on ili ona javiti. To je život bez prijatelja, bez hobija, bez ideje tko smo mi, što smo mi, što zapravo želimo i čemu se nadamo jer su on ili ona bitniji od toga.

A, ako prekinemo takav odnos, bit će nam iznimno teško jer nemamo ništa za što bismo se uhvatili.

„Dolazi vikend, a vikendom je najgore. Preko tjedna smo išli na posao i viđali bismo se samo na večer, ali vikendom smo cijele dane bili skupa. Jako sam usamljena i nemam nikoga tko bi proveo subotu popodne sa mnom, samo da nisam sama. Ne znam gdje su mi prijatelji. Ne znam niti što me zanima i veseli. Tijekom naše veze sam se bavila onim čime se on volio baviti iako je to meni bilo glupo, a zanemarila sve ono što volim kako bih bila pored njega.

Ne mogu ga izbaciti iz glave jer nemam o čemu drugome razmišljati.

Klijentica

Prekid svakog odnosa za sobom ostavlja prazninu koja boli. Boli nas činjenica opet moramo kreirati svoj život bez te osobe u njemu, a dok smo bili s njom smo odbacili sve ono što smo bili i imali prije nje.

Ako ostanemo bez svog prioriteta, bez osnove svog samopoštovanja i samopouzdanja – naravno da ćemo biti devastirani i nije ni moguće da bude nekako drugačije, barem u početku. Brzog rješenja nema, a jedini protuotrov tom otrovu je upoznavati sebe i graditi svoju vrijednost koja će ovisiti ponajprije o nama, a onda i o svima ostalima.

Zapitajte se:

„Što me zanima?“, „ Što ja volim?“, „Koji su moji hobiji?“, „O čemu sanjam?“, „Što si želim?“, „Što mi treba?“ Koji su moji ciljevi? Kuda želim ići?

Tko sam uopće ja?

2 komentara za “Ovisnički odnosi: Vrti li se tvoj život oko njega?”

  1. Bojala sam se da nisam možda dovoljno dobra, bar ne koliko on,trudila sam se pokazati svoju vrijednost,požrtvovnost,ljubav i najednom svejedno nisam bila dobra,al znam da je njegova veličina bila moja iluzija u kojoj je on uživao toliko dugo dok se malo pomalo nije pokazivao u pravom liku.
    sve što sam radila,sve što sam znala,željela bilo je usko vezano uz njega i danas to radim, trudim se ne izgubiti ni društvo ni prijatelje,ali iz svega ne mogu izuzeti njega, tu je a opet ne u istoj ulozi.
    Moram li ga sasvim maknuti,što bi značilo da se ja moram odreći nekih svojih navika, ovakav odnos i dalje jako boli, ne mogu ga izbaciti iz svojih misli,tu je stalno prisutan, mogla bih se odmaknuti i jednostavno ne komunicirati,pa opet sretna sam jer se javi????Svaka stvar oko mene potsjeća na njegovo prisustvo, tu je ,to je moje ,ne želim to sve odbaciti,to je prošlost.
    No kako da stvarno i postane prošlost i da ne boli??

    Marija

    1. Marija Berzati

      Draga Marija,

      vjerujem da ste već pisali ispod mojih tekstova.. sjećam se tih komentara i vidim da vam je teško i da osjećate zbrku i drago mi je da je možete izbaciti iz sebe barem ovdje, anonimno, u pisanom obliku.

      Sva pitanja koja imate, a koja postavljate ovdje nisu nešto na što vam ja mogu odgovoriti.. to su pitanja na koja vi sami ili uz pomoć prijateljice ili stručne osobe trebate pronaći.

      Čuvajte se <3

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Sadržaj web stranice je zaštićen!
Scroll to Top