Zašto neke žene i muškarci  glume orgazme?

„Pronađite mi časopis za žene na čijoj naslovnici neće biti vrišteći naslov o 764 načina na koji ga svaka žena može postići svaki put kad se seksa. U stvarnosti nam često na putu do orgazma stoji život, stres, depresija, anksioznosti, loša slika tijela, anksioznost zbog izvedbe u krevetu, nedostatak sna, osjećaj da nas se požuruje (ženi u prosjeku treba 10 – 30 minuta da postigne orgazam) – sve to interferira s našim orgazmom. Zato ga žene ponekad glume.“

Emily Nagoski

Vjerojatno znate onaj osjećaj kad seks traje predugo ili ste preumorni i niste u potpunosti raspoloženi. Ali, tu ste gdje jeste, usred „zadovoljstva“ koje nikako da završi. Što ćete učiniti? Hoćete li reći kako se osjećate ili ćete odglumiti orgazam?

Različita istraživanja su pokazala da i muškarci i žene glume orgazam, a žene to rade češće od muškaraca. 11-34% muškaraca je u tim istraživanjima reklo kako je barem jednom u životu odglumilo orgazam, kao i 50-68% žena. Heteroseksualne žene su to činile češće od biseksualnih ili gej žena dok kod muškaraca vrijedi obrnuto.

Muškarci i žene češće glume orgazam u dužim vezama, pri čemu će žene koje imaju i ljubavnika vjerojatnije glumiti pred mužem, ali ne i pred ljubavnikom. Muškarci će češće od žena glumiti orgazam tijekom seksa za jednu noć. Za oba spola je manje vjerojatno da će glumiti orgazam nakon braka.

Većina muškaraca i žena ima neutralne osjećaje prema zavaravanju partnera, ali se muškarci generalno osjećaju posramljenijima nego žene kada glume.

U jednom je istraživanju četvrtina žena koje glume orgazam izrazila zahvalnost što mogu odglumiti, a 7% je bilo frustrirano vlastitom glumom. Neke od žena su rekle da osjećaju krivnju i sram jer ne mogu doživjeti orgazam tijekom seksa.

Najčešći razlog za glumljenje orgazma je nastojanje žene da se muškarac pored nje osjeća samopouzdano i zadovoljeno. Nekim ženama je gluma taktika kojom će pokušati zadržati muškarca, a neke žele dodatno uzbuditi partnera kako bi nastavio sa seksualnim maratonom. Neke žene glume orgazam kako bi završile seks jer su njihovi partneri toliko usmjereni na cilj da seks neće završiti dok ona ne doživi orgazam, a neke jer im je nemoguće postići orgazam.

girls-555650_1920

Iako muškarce prati reputacija da mogu svršiti bilo kada i bilo gdje, to nije uvijek tako. Stres, neispavanost, loša slika o sebi, alkohol, lijekovi ali i zdravstveni problemi i poteškoće mogu dovesti do toga da muškarac odluči pribjeći odglumljenom orgazmu. Muškarcima je teže odglumiti orgazam, ali je moguće, a osobito ako koriste kondome te je gluma muškaraca slabije istraživana od glume žena. Osim navedenog, drugi razlozi zbog kojih muškarci pribjegavaju glumi je nastojanje da osnaže samopouzdanje partnerice te želja da dožive orgazam u isto vrijeme kada i partnerica, odnosno, nastojanje da stvore atmosferu uzajamno zadovoljavajućeg iskustva. Nezadovoljavajuć seks je vrlo rijedak razlog odglumljenog orgazma.

„Zdravo, ja sam muškarac i glumio sam orgazme. Stavio sam na sebe izraz lica koje odražava komunikaciju sa svemirom i masku zadovoljstva dok u stvarnosti nisam osjećao ništa. Zatvorio sam oči i stenjao poput zvijeri. Čak sam ubacio i par trzajeva na kraju. Nisam neki glumac, ali to i nije tako teško za odglumiti… Samo koristite kondom…“

Jim Behrle

Istraživanja pokazuju da će muškarac tijekom seksa pet puta vjerojatnije doživjeti orgazam nego žena, te da 88% žena ne može postići orgazam bez izravne stimulacije klitorisa. Ne treba zaboraviti ni da mnogo žena koristi svoju seksualnost kao sredstvo pregovaranja s muškarcima. Znaju da imaju nešto što muškarci žele i koriste to u pokušaju zadovoljavanja svojih potreba te ih je to možda navelo na zaključak da je seks nešto što je samo za muškarce.

Unatoč svim nastojanjima podizanja ženske samosvijesti i feminizma i dalje je prisutno duboko ukorijenjeno uvjerenje da je ženska seksualnost u službi užitka muškarca. Brojne su žene tijekom seksa više preokupirane time kako zadovoljiti muškarca, a manje vlastitim užitkom. Ne čudi ideja žene da njezin orgazam nije za njezin užitak nego za užitak muškarca.

S druge strane muškarci odrastaju s uvjerenjem da moraju biti stručnjaci u krevetu i žele vjerovati da su idealni ljubavnici. Žena zna da je njezin posao poduprijeti tu ideju, pa ako muškarac pretpostavi da će ona svršiti, ona ga vjerojatno neće razuvjeravati. Muškarcu je u žaru borbe i nastojanja da pokaže kako je dobar ljubavnik teško zapitati se da li je ono što ona govori istina. A, ako on nikada nije bio sa ženom koja je prisutna dok je s njim i seksualno ispunjena, vjerojatno nikada neće ni pretpostaviti da njegova trenutna partnerica ne govori istinu. Ako i pretpostavi da ne govori istinu, što on uopće može učiniti ako je ona poriče?

Žene se često boje biti iskrene, ne poznaju se dovoljno dobro ili ni ne znaju da seks može biti ispunjavajuće iskustvo. Osim toga, žena će često osjetiti i pritisak da mora biti dobra u krevetu i pokazati se kao seksualna, ali ne preseksualna žena. Ono što i muškarci i žene često zaboravljaju je da mnogim ženama prvo treba da se osjećaju sigurno, ugodno, povezano sa svojom senzualnošću i intimno s muškarcem prije no što budu spremne za tjelesnu stimulaciju. Ona se može bojati reći da treba više vremena ili pokazati svoje osjećaje ako se ne poklapaju s onim osjećajima koji bi trebali biti prisutni u krevetu, a vjerojatno ne želi povrijediti osjećaje svog partnera time što bi mu rekla da joj baš i ne odgovara ono što on radi. Situacija je osobito osjetljiva ako ona ne poznaje najbolje vlastito tijelo ili ako prijašnji partner nije dobro reagirao na njezin pokušaj intervencije.

„Nisam glumila do ove veze. U vezi sam s muškarcem kojeg volim i koji me privlači, ali koji smatra da bih trebala biti zadovoljena nakon 1-2 minute predigre i 5 minuta nabijanja kao da je srednjoškolac koji je prvi puta vidio ženu. Obzirno sam ga tražila više stimulacije, ali ništa. On kaže da su sve prije mene uživale u seksu s njim i da sa mnom nešto ne valja. Zato glumim. Volim ga i znam da se nikada neće promijeniti.“

Anonimna

Ako se na trenutak vratimo na ženske časopise i vrišteće naslove o ženama koje glume orgazam, dolazimo do toga da je ženska gluma poznata činjenica i da žene o tome pričaju otvorenije od muškaraca. Barem što se tiče časopisa. S druge strane, uvriježeno je mišljenje da muškarci ne bi trebali glumiti već nastojati prolongirati vrijeme seksa. To dovodi do jednog bazičnog problema vezanog uz seks, a taj je da se cijeli čin bazira na orgazmu muškarca. Ako žena ne svrši – muškarac nije dobar u krevetu jer je njegov zadatak pobrinuti se za njezin orgazam, a ako muškarac ne svrši postavlja se pitanje da li se to micanje tijelima i dodirivanje genitalijama može nazvati seksom što je nepošteno prema oba spola.

Jedno istraživanje je pokazalo da je 31% žena koje su odglumile orgazam, a potom to i podijelile s partnerom dobile to da su se partneri odlučili više potruditi oko njihovog zadovoljstva, a 28% žena je reklo kako su njihovi partneri zbog toga bili iritirani ili im je bilo neugodno.

S druge strane, žene puno osobnije doživljavaju priznanje muškarca da je odglumio orgazam. 21% muškaraca je reklo da su se posvađali s partnericom nakon priznanja, a 15% muškaraca je doživjelo prekid odnosa te su se njihove partnerice općenito u manjoj mjeri bile spremne potruditi u budućnosti.

Očita posljedica kontinuiranog laganja o doživljenim orgazmima je ta da muškarac i žena vjerojatno neće ni u budućnosti doživjeti orgazam jer će njihovi partneri živjeti u uvjerenju da je ono što su radili, valjajući se po plahtama, upravo ono što dovodi do orgazma.

No, ona manje očita posljedica dugoročne glume je zamjeranje koje će se nakupljati u osobi koja glumi. Osoba će s vremenom gubiti poštovanje za sebe i/ili svog partnera. Neće biti stvarne povezanosti i intimnosti, a gluma ubija i seksualni apetit. Ne samo da osoba propušta priliku otkrivanja kakva bi je stimulacija uistinu zadovoljila, već se puni ljutnjom, a ništa brže ne ubija seksualnu povezanost od ljutnje.

girls-555667_1920

Studije dosljedno pokazuju da muškarci i žene vjeruju da znaju što njihovi partneri žele, ali se čini da su ipak često u krivu. Seks bi trebao biti ugodno, zabavno i povezujuće iskustvo, a ne nešto zbog čega ćemo se osjećati krivima ili posramljenima te bismo trebali prestati pretpostavljati kako svakom muškarcu i svakoj ženi odgovara ista stvar u krevetu i otvorenije pitati što drugoj osobi treba i tražiti ono što treba nama.

Orgazmi, stvarni ili odglumljeni, nisu mjera dobrog i ispunjavajućeg seksa. Ako je svrha seksa užitak, a ne dokazivanje koliko smo potentni muškarci ili fatalne žene tada orgazam ne mora biti sastavni dio jednadžbe seksa.

„Problematično je pokazivati da uživamo u nečemu što nas boli ili nam je jednostavno dosadno. Skrivanje pravih osjećaja od partnera samo dovodi do jačanja njegovog ili njezinog uvjerenja da je ono što radi u krevetu upravo ono što će nas i zadovoljiti i vjerojatnije će biti dio i seksa u budućnosti. Vjerujem da iskrenost ima mnogo više smisla.“

Gayle Brewer

I za kraj donosim citat Jima Behrla koji u svojoj duhovitosti odražava rješenje problema:

„Ja [ovdje ide vaše ime] odlučujem da ću od sada biti ono što jesam s trenutnim i budućim ljubavnicima. Samo pomoću apsolutne iskrenosti mogu ući u novo doba nevjerojatnih orgazama. Obećajem da ću se držati ovoga i da će svi orgazmi o kojima ću pokretima ili zvukovima obavijestiti svog partnera biti stvarni. Sada se rukujmo genitalijama.“

Uživajte <3


Literatura:

Anapol, D. (2014). Why Do Women Fake Orgasm?

Behrle, J. (2012). Feel Like Fakin’ Love.

Muehlenhard, C.L. i Shippee, S.K. (2009). Men’s and Women’s Reports of Pretending Orgasm.

The Week Staff. (2010). Why men fake orgasms, too.

VictoriaMilan. (2017). 7 out every 10 women enjiys fakin an orgasm.

Zavamed. Faking it. Exploring Why Women and Men Fake Orgasms.


 

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Sadržaj web stranice je zaštićen!
Scroll to Top