Zašto bi netko normalan uopće htio biti sa mnom?

Došla sam u fazu u kojoj se bojim i tražim razloge zašto naš odnos ne valja. Tražim dokaze, raspravljam se sama sa sobom i čekam da se moja predviđanja ostvare. Pokušavam biti racionalna i govorim sebi „Pa ne bi bio s tobom da nije zainteresiran.“, a na to zatitra glas straha „On samo laže. On je luđak. Javlja se zato što je lud.“  Onda se sjetim svih situacija kada me je saslušao i uvažio ono što sam rekla i pomislim „Eto nje.. opet je zabrijala.. opet se povređujem svojim mislima.“ Nemam nikakvih dokaza za to o čemu razmišljam, ali sam čvrsto uvjerena u to da laže jer je najobičniji lažljivac. Luđak.

– Začarani krug, zar ne? Laže zato što je lažljivac, a lažljivac je zato što laže.

Pa da, lik nije normalan!

– Što misliš, zašto se neka ‘normalna’ osoba ne bi za tebe zainteresirala?

Pa možda i bi.. ali znam li ja odabrati normalnog lika?

– Drugim riječima, testiraš sebe testirajući njega?

Prije kad bi mi odnosi završavali ja bih sve to detaljno analizirala i pitala se „Kako ‘to’ prije nisi vidjela?“ ili „Kako ranije nisi skužila da te mulja?“, a sada sam spremna i sve propitkujem i tražim skrivene namjere jer je očito da padam na muljatore.

– Misliš da imaš slijepu pjegu na ‘muljatore’?

Da, mislim da sam slaba na muljatore, a sada pušem i na hladno.. jer tko zna, možda uopće nije hladno. Kad se dogodi problem ili ja jednostavno zaključim da je nešto problem, ne postoji ništa što bi mi on mogao reći da me razuvjeri. Ako mi je dobro, onda se bojim da je predobro da bi bilo istinito, a ako nešto ne valja onda je to potvrda da sam u pravu i da je on luđak, manijak, muljator..

– Normalno je da ti treba vremena da mu počneš vjerovati.. povjerenje se gradi kroz vrijeme i iskustvo.. nisu svi ljudi nužno iskreni, ne ulaze svi sa najboljim namjerama u odnose.. ima smisla dati sebi vremena…

Ali ja pretjerujem Marija! Ja čekam dokaz da je sve to čega se bojim istina i da odnos pukne, a i puknut će ako tako nastavim.

– Moguće.. čula si za samoispunjavajuće proročanstvo?

Da, to je ono kada se ponašaš u skladu sa svojim očekivanjima od nekoga pa se onda taj netko na kraju tako počne i ponašati?

– Tako nekako.. a i nekako kada te slušam i gledam imam osjećaj da osim što sumnjaš u njega i što analiziraš svaki njegov korak, da si pri tome vrlo stroga i prema sebi. Kao ono kad se ljutiš na sebe jer se ljutiš na nekog ili kada zamjeraš sebi što si zamjerila nekome nešto. Kao da osjećaš dvostruku patnju.

Moguće. Samokritična sam, ali i potpuno svjesna da želim sada odmah doznati je li lažljivac i završiti s time ako je.

– Ima mi smisla da se želiš poštedjeti boli.

Da.

– No, je li moguće ostvariti zdrav i blizak odnos s bilo kime, a pri tome biti u potpunosti zaštićen od boli?

Ne.

– Mislim, učini ono što možeš.. daj si vremena, upoznaj osobu, pitaj ono što te zanima.. ali nad nekim stvarima i nemaš previše utjecaja.. kada si bliska nekome i on tebi, ta bliskost mu daje moć da te povrijedi, a i obrnuto. Rizik je stvaran, a neke stvari bi mogle biti vrijedne rizika.

Ma samo se trebam opustiti.

– A kako se to radi? Opušta?

Paaa.. možda je okej da budem na oprezu, da si to nekako oprostim.. ali da ne pretjerujem..

– Slažem se s tobom i još bih dodala da bi možda bilo zgodno dati sebi vremena.. da upoznaš, da vidiš.. da naučiš manje si zamjerati potrebu da budeš oprezna.. u redu je..

Strah me je..

– Naravno da te strah.. teško je otvoriti se drugoj osobi, teško je vjerovati.. rizik je stvaran, a neke stvari bi mogle biti vrijedne rizika.

Ljubav?

– Ljubav.

A ova drama u mojoj glavi.. što s njom? Što ako ja nisam normalna?

– Normalnost je u svakodnevnom životu relativan pojam, a definicija često ovisi o tome koga pitaš što je normalno. Ja istinski vjerujem da je normalno biti barem malo sumnjičav nakon niza odnosa kakve ti imaš iza sebe, tijekom kojih i nakon kojih si jako patila. I da je apsolutno ljudski željeti se zaštititi od buduće patnje u onoj mjeri u kojoj je to moguće učiniti. I upravo sada u ovome trenutku radimo na tome da budeš nježnija prema sebi kada dođe sljedeća oluja sumnjičavosti, da umjesto zamjeranja samoj sebi pokažeš malo više razumijevanja kako bi se oluja istrošila i prošla i ustupila mjesto razumu i realnosti u kojoj se, barem za sada, čini da nemaš razloga za brigu, kao i užitku koji proizlazi iz započinjanja novog odnosa.

Komentiraj, znaš da želiš ;)

error: Sadržaj web stranice je zaštićen!
%d