Slobodna

Oslobodi se okova bespomoćnosti

– budi junakinja vlastite priče

Kroz 10 – tjedni ciklus radionica, u radu u maloj grupi pod mojim vodstvom, osvještavaš područja svog života u kojima stagniraš te kroz pomno osmišljen program usvajaš alate koji će ti pomoći da brže, lakše i uz manje boli razriješiš slične situacije u budućnosti.

Nova grupa kreće 24.01.2024.

Ova radionica je za tebe ako se prepoznaješ u opisu

 • punoljetna si i odrasla žena
 • nemaš probleme egzistencijalne prirode (odnosno, tvoje preživljavanje nije ugroženo ni na koji način jer ti je u tom slučaju potreban drugačiji oblik pomoći)
 • nezadovoljna si i bole te stvari za koje nisi sigurna jel’ bi se uopće trebala baviti s njima jer je drugima ‘mnogo gore’ nego tebi ili zato što bi ‘moglo biti puno gore’
 • imaš osjećaj da si zapela i ne znaš kako se otpetljati
 • osjećaš kako ti nedostaje entuzijazma i radosti u životu
 • nemaš adekvatnu podršku u stvarima koje su ti važne
 • oduvijek si se željela dublje pozabaviti svojim unutarnjim djetetom

Ova radionica je za tebe ako se prepoznaješ u jednoj ili više stvari i:

 • ako si spremna izdvojiti značajnu količinu vremena i energije 10 tjedana kako bi radila na sebi
 • ako si se spremna igrati s novim idejama i znatiželjno istraživati nove perspektive gledanja na stvari
 • ako si spremna ono što si naučila i što primarno za tebe ima smisla – primjenjivati u praksi
 • ako ćeš se truditi kultivirati znatiželju prema sebi, a unutarnjeg kritičara aktivno vraćati na postavku ‘tiho’
 • ako ćeš se dobro brinuti o sebi tijekom procesa
 • ako ćeš si odavati priznanje za pozitivne korake ma koliko mali bili

Neke od tema s kojima sam se do sada bavila kroz ovu radionicu su:

 • suočavanje s ozbiljnom bolesti
 • odluka oko nastavka školovanja
 • odluke oko promjene karijere
 • odluke oko nastavka važnih odnosa
 • želja za upoznavanjem sebe na nov način
 • želja za podrškom

Čime ćemo se baviti tijekom 10 tjedana?

1. radionica – Izlazak iz zone komfora

Na prvoj radionici se kroz zabavne i dinamične vježbe upoznajemo, dogovaramo pravila grupe kako bismo se sve osjećale što sigurnije i slobodnije. Kroz humor i zabavu, i pravila koja nas čuvaju, stvaramo temelje na kojima ćemo graditi ostatak zajedničkog rada.

Diskutiramo zonu komfora, izlazak iz nje i važnost toga da tijekom procesa, ali i u ostalim aspektima života, ne odlazimo u preplavljivanje, ali da ćemo učiti tolerirati nelagodu koju u nama izazivaju nove stvari.

Nakon prve radionice imat ćeš krug novih poznanstava sa iznimnim ženama koje se također susreću sa izazovom bespomoćnosti i imat ćeš jasniju ideju da nisi sama.

2. radionica – Anatomija bespomoćnosti

Na drugoj radionici na igru pozivamo svoje unutarnje dijete, a radimo to kroz zabavne, kreativne i projektivne vježbe. Na simboličan način komuniciramo sa osjećajem bespomoćnosti i slušamo sve ono što je važno, a što ostatak vremena ne uspijevamo čuti.

Primarno kultiviramo znatiželju, empatiju i nježnost u pristupanju sebi, osobito onda kada nam je najteže doživjeti se kao osobe vrijedne znatiželje, empatije i nježnosti. Onda kada nam se sve to čini kao hrpa izgovora.

3. radionica – Život nije fer

Na trećoj radionici pružamo prostor i vrijeme svim onim osjećajima koji se javljaju kada se susretnemo s nepravdom u životu bez terapeutiziranja, racionaliziranja, minimiziranja, traženja pozitive i silver lininga. Na radionici smo mi i naši osjećaji.

Na ovoj radionici učimo da nema pravih i krivih osjećaja, da zaslužujemo suosjećanje i validaciju čak i onda kada se sramimo svojih misli i osjećaja, diskutiramo o tome kako je u redu imati svoje procese, poštovati svoj tempo, a onda procese i završiti.

Kroz kreativne i projektivne vježbe učimo tehnike validacije i puštanja emocija.

4. radionica – Što je pod tvojom kontrolom, a što ne?

Na ovoj radionici se bavimo idejom da čak i ako u ovome trenutku ne znaš kako ćeš riješiti neki problem ili probleme ili si preplavljena ili obeshrabrena – da ne gubiš nadu. Samo zato što ti nešto djeluje nemoguće, ne znači da u stvarnosti i je.

Kroz vježbe otkrivamo načine na koje si do sada pokušavala savladati neke od izazova na svome putu te raspravljamo o empatičnijem i konstruktivnijem pristupu koji bi mogla upotrijebiti u budućnosti kako bi u konačnici došla do mjesta na kojem želiš biti.

Tijekom ove radionice opet na igru pozivamo tvoje unutarnje dijete jer ono ponekada ima baš onu mudrost koja ti je potrebna da riješiš problem.

5. radionica – Tko kaže kako život treba izgledati?

Peta radionica posvećena je vježbama kroz koje ćeš otkrivati je li tvoj začarani krug bespomoćnosti sazdan od onoga što ti želiš, ali imaš osjećaj da nikako ne možeš ili se više radi o začaranome krugu tuđih očekivanja koja više ne želiš ispunjavati, ali ti je to na nekoj razini teško priznati i postaviti granicu.

Na ovoj radionici ćeš zagrebati ispod površine ‘moranja’ i ‘trebanja’ i početi osvještavati gdje si u cijeloj toj priči zapravo ti.

6. radionica – Što ti uistinu želiš?

Na šestoj radionici ćemo se posvetiti maštanju i osvještavanju i prisjećanju svega onoga što bi odabrala za sebe kada bi na trenutak zaustavila vrtlog začaranog kruga bespomoćnosti.

Smisao radionice je osvijestiti da su mnoge od nas uslijed različitih teških okolnosti života često zaboravile što žele i što nam puni dušu i razvijanje ideje da je povremeno potrebno zastati i baciti pogled na svoj život i provjeriti jesmo li i dalje na onome putu na kojem želimo biti.

7. radionica – Realna i optimistična

Na sedmoj radionici se posvećujemo unutarnjem kritičaru i usvajanju tehnika koje bi ti mogle pomoći da ga utišaš, a pesimizam i katastrofiziranje zamijeniš optimističnom realnošću kako bi samoj sebi mogla biti vjetar u leđa.

8. radionica – Što ako padneš?

Na osmoj raionici ćemo se baviti neuspjehom i padovima kao očekivanim sastavnicama puta rasta i razvoja i tehnikama regulacije emocija. 

9. radionica – Brigom o sebi protiv prepreka na putu

Na devetoj radionici radimo na osvještavanju okolnosti u koje se ponekada dovedemo ili nas dovede život, a u kojima je najveća vjerojatnost da padnemo te razvijamo ideje kako si pomoći kada padnemo i kako se ohrabriti da nastavimo dalje.

10. radionica – Važnost dosljednosti i podrške

Na desetoj radionici još jednom radimo na usvajanju onoga što je do sada naučeno kroz priču o dosljednosti i podršci. Drugim riječima, bavimo se idejom da što god ti odlučila pokušati da tvoj pokušaj ima smisla samo ako sebi i novom načinu razmišljanja i ponašanja daš dovoljno vremena. Bavimo se i važnošću podrške i kreiranju okolnosti koje će ti olakšati putovanje.

Zatvaramo procese koje smo tijekom zajedničkog rada otvorile.

 

Cijena 10 – tjednog ciklusa radionica je 600 EUR / 4520,70 HRK

VAŽNE NAPOMENE

*kako bi potvrdila svoju prijavu potrebno je uplatiti 100 EUR na Savjetovalište Žarooljica (podatke za uplatu ćeš dobiti nakon što popuniš obrazac za prijavu). Sve prijave bez uplate akontacije vrijede 15 dana od datuma prijave zbog ograničenog broja mjesta na radionici. Ostatak novca potrebno je uplatiti najkasnije do 17.01.2024.

**za prijave do 15.12.2023. u ponoć odobravam 10% popusta

*** otkazivanje prijave i povrat novca je moguć do 17.01.2024., za otkazivanje nakon navedenog datuma povrat novca nije moguć nego je moguće odabrati istu radionicu u drugom terminu ili dobiti uslugu psihoterapije u protuvrijednosti cijene radionice

****u slučaju da pojedina polaznica ometa rad grupe i nastavlja s neprikladnim ponašanjem i nakon upozorenja, bit će zamoljena da napusti prostor te će joj kao kompenzacija biti ponuđena usluga psihoterapije u protuvrijednosti radionice

Gdje će se održavati radionice?

Radionice se održavaju u prostoru za grupni rad u Savjetovalištu Žarooljica u Eisenhuthovoj 3.

Kako su koncipirane radionice?

 • tijekom svake od radionica bavimo se jednom od tema povezanih s osjećajem bespomoćnosti
 • radi se u grupi od 6 polaznica. Grupa je zatvorenog tipa i nije moguće naknadno se uključiti u rad grupe.
 • svaka srijeda je koncipirana na sličan način: prvih 90 minuta ćemo raditi vježbe koje su se do sada pokazale kao korisni alati za detekciju izazova i problema s kojima se klijenti susreću
 • drugih 90 minuta kroz grupni rad i zajedničku diskusiju utvrđujemo gradivo i zatvaramo procese koje smo otvorili u prvom dijelu radionice. Za drugi dio sam predvidjela 90 minuta no ovisno o potrebama grupe, moguće je da će ponekada trajati i kraće.

Kada će se održavati radionice?

 • radionice će se održavati srijedom u terminu od 18 do 21h
 • ukoliko bude više zainteresiranih moguće je otvoriti termin subotom od 10 do 13h
 • prva radionica kreće 24.01.2024.. te se družimo svaku narednu srijedu zaključno sa 27.03.2024.

Što je potrebno kako bih sudjelovala?

 • zbog specifičnosti grupnoga rada iznimno je važno da budeš prisutna na prvoj radionici
 • sve potrebne materijale ćeš dobiti na radionici
 • u cijenu radionice je uključeno osvježenje tijekom radionice

Tko sam ja?

Ja sam Marija Berzati psihologinja i psihoterapeutkinja. Posljednjih trinaest godina tijekom rada u Klinici za infektivne bolest Fran Mihaljević, brojnih suradnji s različitim udrugama i tijekom rada u mome Savjetovalištu intenzivno sam provodila savjetovanja i psihoterapiju sa šarolikom populacijom ljudi. U mojim nogama je impresivnih 6000 sati savjetovanja, preko 11 000 sati provedene individualne terapije te autorstvo i koautorstvo u nekoliko domaćih i međunarodnih radionica.

Više o meni možete pročitati ovdje, a moj detaljniji životopis ovdje.

10 – tjedni ciklus radionica koji sam osmislila nije zamjena za psihoterapiju jer ništa ne može zamijeniti zrcaleći pogled terapeuta, ali može predstavljati početak nove faze tvojeg života jer kroz razumno fleksibilne praktične ideje koje obrađujem kroz 10 tjedana možeš početi osvještavati dijelove sebe koji se sada čine mutnima i koji pridonose tome da nisi zadovoljna svojim životom.

Veselim se ovoj avanturi s tobom.

error: Sadržaj web stranice je zaštićen!
%d