Što je psihoterapija?

Psihoterapija je oblik psihološke pomoći koji se temelji na odnosu klijenta i psihoterapeuta. Kao psihoterapeutkinja na terapiji nastojim stvoriti sigurno ozračje te na objektivan, neutralan i neosuđujući način poticati klijenta na otvoren dijalog. S klijentom radim na identifikaciji problema i promjeni dosadašnjih neučinkovitih obrazaca misli, osjećaja i ponašanja.

Osnovni smisao terapije je da tijekom nje steknete nove vještine koje će vam pomoći u rješavanju problema zbog kojih ste se odlučili na psihoterapiju kao i da se bolje suočavate s novim izazovima u budućnosti.

Ovdje možete pročitati moj tekst o psihoterapiji.

Treba li vam psihoterapija?

Zbog predrasuda prema psihoterapiji, koje su prisutne u društvu, mnoge osobe oklijevaju potražiti stručnu pomoć.

Informiranje o psihoterapiji kao učinkovitoj pomoći u rješavanju brojnih problema te prevladavanje inicijalnog oklijevanja vrijedno je cilja koji možete postići.

Prekidi odnosa i problemi u odnosima najčešći su razlozi zbog kojih se klijenti javljaju u psihoterapiju. Neke osobe traže moju pomoć zbog toga što duži period vremena osjećaju depresiju i/ili anksioznost. Drugima je potrebna pomoć zbog kronične bolesti koja utječe na  njihovu emocionalnu ili tjelesnu dobrobit. Neki pojedinci zbog specifičnih životnih situacija (razvod, bolest ili smrt bliskog člana obitelji) trebaju moju pomoć i objektivno mišljenje.

Mogli biste imati koristi od psihoterapije ako se pronalazite u sljedećim opisima:

– osjećate se preplavljenima osjećajima bespomoćnosti i tuge
– ne uspijevate riješiti svoje probleme unatoč trudu i pomoći od stane obitelji i prijatelja
– teško vam je usmjeriti se na posao ili obavljati svakodnevne aktivnosti
– pretjerano brinete, očekujete najgore ili ste stalno na rubu
– svojim postupcima (neodgovorno seksualno ponašanje, pretjerana konzumacija alkohola, agresija) štetite sebi i/ili drugima

Kako odabrati psihoterapeuta?

Kao psihoterapeutkinja zajedno sa klijentom radim na rješavanju poteškoća te je ‘klik’ među nama vrlo bitan. Dobra kemija je kritična te se nemojte ustručavati pitati o mom obrazovanju i dosadašnjem iskustvu. Bitno je da se pored mene osjećate ugodno i da vam ulijevam osjećaj povjerenja.

Blog na kojem se nalazite kreirala sam, između ostaloga, i zbog toga da biste vidjeli sa kojim problemima i poteškoćama sa se do sada susrela u svom radu i da biste vidjeli kako razmišljam.

Ovdje su dojmovi nekih klijenata s kojima sam radila psihoterapiju.

Tijek psihoterapije

Tijekom psihoterapije ću s vama razvijati odnos povjerenja. Razgovarat ćemo o problemima koji vas muče i o razlozima zbog kojih su se problemi pojavili. Nekim ljudima olakšanje predstavlja i sama mogućnost otvorenog razgovora o problemima.

U ranim fazama ću vam nastojati pomoći definirati i razjasniti probleme koji vas muče. Tada prelazimo u drugu fazu psihoterapije u kojoj zajedno tražimo nove načine razmišljanja, upravljanja emocijama i ponašanja. S vremena na vrijeme razgovarat ćemo o početno postavljenim ciljevima i tome treba li ih preformulirati ili proširiti.

Rješavanjem problema zbog kojih ste se odlučili na psihoterapiju učit ćete i nove vještine koje će vam pomoći da sebe i svijet vidite na drugačiji način. Naučit ćete kako razlikovati situacije u kojima možete nešto promijeniti od onih u kojima ne možete učiniti ništa i kako napore usmjeriti na one stvari nad kojima imate kontrolu.

Učinkovitost psihoterapije

Psihoterapija kao oblik tretmana razlikuje se od medicinskog tretmana (primjerice, odlazak liječniku zbog gripe) gdje je pacijent ili klijent pasivni primatelj medicinske pomoći kojemu liječnik postavlja dijagnozu i propisuje terapiju. Psihoterapija se ne svodi na to da vam govorim što biste trebali raditi. Psihoterapija je naša aktivna suradnja poznata pod nazivom psihoterapijska alijansa. Psihoterapijska alijansa je ono što se događa kada zajedno radimo na ostvarenju vaših ciljeva.

Budite angažirani i aktivni sudionik u psihoterapiji. Pomozite u postavljanju ciljeva psihoterapije. Pitajte o planu psihoterapije. Ako vam se pojedini sat psihoterapije iz nekog razloga nije svidio – možemo i trebamo o tome i razgovarati.

Promjene ponašanja su teške, vrlo lako je vratiti se na stare i neučinkovite obrasce razmišljanja i ponašanja pa razmišljajte o tome i između pojedinih sati psihoterapije. Razmišljajte o tome kako reagirate u pojedinim situacijama i primijenite nove spoznaje sa psihoterapije u stvarnom životu.

Povjerljivost informacija

Povjerljivost sadržaja koji se iznosi na psihoterapiji vrlo mi je važna. Povjerljivost je dio moje profesionalne etike. Psihoterapeuti koji naruše povjerljivost klijenta riskiraju gubitak mogućnosti obavljanja posla u budućnosti.

Da bi psihoterapija bila što učinkovitija potrebno je da budete otvoreni i iskreni vezano uz najprivatnije misli i ponašanja. Ponekada je to vrlo teško, ali ne morate brinuti da ću s bilo kime podijeliti vaše tajne osim u najekstremnijim situacijama. Primjerice, ako kažete kako imate namjeru ozlijediti sebe ili druge tada sam dužna prijaviti to kako bih zaštitila vas ili osobe u vašoj okolini.

Što učiniti ako psihoterapija ne djeluje?

Kada započnemo psihoterapiju vjerojatno ćemo postaviti ciljeve i okvirno vrijeme trajanja psihoterapije.

Ako imate osjećaj da ne napredujete u psihoterapiji o tome bismo trebali razgovarati kako bismo zajedničkim snagama otkrili prepreke napretku.

Također, vrlo je važno imati na umu da će s napretkom psihoterapije biti perioda kada ćete se osjećati preplavljenima. Možda ćete biti više ljuti nego inače, ili tužni, ili zbunjeniji no što ste bili na početku procesa. To ne znači da psihoterapija ne djeluje, to je često znak da vas psihoterapija ‘tjera’ da se suočite s teškim istinama ili da promijenite svoje misli ili ponašanje. U takvim situacijama, snažne emocije znak su rasta i razvoja. Upamtite, ponekada se morate osjećati lošije kako bi se osjećali bolje.

Kontakt